Lite mer daglig aktivitet

Long time no see!

Oj, när blev det sommar?

Denna termin har sprungit ifrån mig fortare än vinden. Känslan av att inte ha hunnit med det man tror att man ska göra finns närvarande. När jag sätter mig ner och försöker reflektera över terminen och detta år och vilken karusell det har varit, inser jag att kreativiteten och produktiviteten har funnits med mig hela tiden, men man tycker att man alltid kan göra mer. Den senaste veckan har jag haft en fruktansvärd förkylning så tid för reflektion har jag hunnit ha.

Möbelmässan tog plats och det var nog den galnaste och roligaste veckan i mitt liv. Av utmattning åkte jag till Paris för reträtt och inspiration. Spatserandes på Paris vackra gator och kvarter hittade jag tillbaka till rätt spår, och vann dessutom över min höjdrädsla när vi åkte upp i Eifeltornet en stormig fredagskväll. 

Snön smälte och jag var tillbaka i Sverige, påbörjade nya kurser och fortsätta utvecklas inom trä och design. Vi samarbetade med ett företag och tillverkade bänkar, presenterade i kostym och börja känna sig professionell. Våren kom till Dals Långed och löven slog ut på björkarna, fikaraster på altanen och många roliga mail trillade in i min box. 

Regnet kom och avdelningen tog sitt pick och pack och åkte på studie resa till New York och Philadelphia i 10 dagar. 10 dagar av för mycket mat, öl och trevligheter och allt för lite sömn resulterade i en kanon-förkylning men ett glatt hjärta. Båda städerna var fanstastiska och vi besökte designers arv så som George Nakashima, Esherick och dessutom Hancock Shaker village - helt amazing! Inspirationen och pulsen från NY's liv och gator blir ett overload av awesomeness och det blir svårt att hantera så mycket fint och bra på en och samma gång. NY fick mitt hjärta, kan flytta dit vilken minut som helst. Finns det någon design studio som vill ha en ambitiös student med trä-skills???

Sommaren anlände till Dals Långed och hela avdelningen också. Nu när jetlagen har lagt sig och förkylningen fortsätter har jag ändå haft en del tid till mitt egna projekt. Jag har skrivit ett PM om att jag ska tillverka en sittstruktur utan lim och skruv som inspireras av en stol som jag har haft som inspiration i ett tidigare projekt. Examinationen är om mindre än en vecka så pennan glöder i skissblocket och tankarna om konstruktion flödar runt över allt. Vid sidan av skissandet har jag gjort små modeller i kartong och sedan en större i trä och läder. Samtidigt som jag gör en modell i 3D. Mycket att göra till deadline men detta ska vi få att fungera, fast sommaren har dykt upp och hjärnan vill ha semester så får jag jobba på. Bara 8 dagar kvar, sen är jag klar med andra året. Galet.

 

Så himla glad man blir! 10 favoriter från mässan. Tack RUM DESIGN!

Nu är The Big Idea project äntligen i hamn!
Det har varit en stressig resa upp och ner. Vi har gråtit i kapp i verkstaden, varit uppe alldeless för tidigt och jobbat till alldeless för sent, men nu är det som sagt äntligen klart. Nu får vi se vad denna kurs kan resultera i. Om man får vara med på eventuella utställningar eller om jag ska gömma mitt projekt i källaren och aldrig mer titta på det. Ha, nej då! Jag kommer självklart att använda mitt bord, visa det den kärlek och respekt som möbler förtjänar. Det är något som jag aldrig riktigt har förstätt, men att folk tillverkar möbler och objekt men sedan får man aldrig röra dessa eller använda dom. Det är förståligt om de ska "konserveras" och vara fina tills det är dags för fotograferingoch utställning, men jag blir så ledsen när jag ser att dessa föremål aldrig används i det systet. För jag vill inte tillverka produkter som sedan ställs på pedistal. De ska ju användas!

Men nog om detta! 

Mitt expanderbara matbord är i alla fall klart och jag är nöjd med designen och förhållandevis nöjd med snickeriet. Pga den otroligt korta tiden och mina begränsade kunskaper så är jag nöjd. Men jag tänkte att i framtiden ska jag vässa designen och tillverka ett nytt som är 100 % klart i båda aspekter. 

Temat på denna kurs har varit "Survival" och mitt koncept har handlat om att designa ett matbord som man anpassar efter rum/situationer i livet. Ibland behöver man ett litet avlastnings/frukostbord för en person och sedan på dagen har man middag för 6 personer och kan då dra ut bordet. Jag har undersökt olika sätt att expandera/minimera yta och detta var ett koncept jag gillade. Eftersom jag tycker om att teckna mycket så ville jag att det skulle ha en schyst profil och om man kunde kombinera alla dessa tankar. Då hittade jag mina återkommande trianglar och fann att med hjälp av matematik och detta mönster kan få ihop en ny typ av expanderbart bord.  Så NÖJD!

Ett projekt som pågår nu i skolan är ett som handlar om "survival" vi har fått tolka detta tema på olika sätt och efter att ha gjort grov research och kommit fram till att jag inte kan rädda hela världen på ett 8 veckor långt projekt så har jag snöar in på flexibla möbler, förlänga livet på möbler och att använda möbler i en annan kontext än vad som var ursprunget. Nu har snart halva tiden gått och det har funderats, skissats och gjort en hel del mockups men har nu kommit fram till vad som skall tillverkas. Jag håller på att utveckla ett matbord som ska kunna förstoras/förminskas vid behov. Det ska fungera i en liten studentlägenhet och när man har middagar med barnbarnen. Så nu är frågan om detta kan bli något? Och jo, efter många dagars velande och "kill your darlings" så har jag kommit fram till en typ av jalusi-bordsskiva. Ja vi får väl se vad detta blir, men stay tuned så får vi veta snart!

Hej hej! Nu ska vi göra ett försök till att ha en blogg här också! Där jag kan uppdatera mer om min dagliga aktivitet i mitt arbete, i skolan och alla projekt vi håller på med!

Jag kan ju börja visa något som jag är väldigt intresserad av. Och det är att blanda olika tekniker, bla trä och screentryck, ja, det är ju inte något nytt men det är spännande att undersöka. Eftersom jag har alla möjliga material och lokaler att förfoga på skolan så är det klart att man tar tillfället till akt. 
Detta var ett test som jag började med i sommras på sommarkursen som jag var delaktig i. Jag byggde ett skåp och hade då en tanke på att trycka någon av mina illustrationer på skåpsdörrarna. Men pga tidsbrist och engageman så hanss det aldrig med, utan jag fick göra ett par test med ett mindre tryck istället, där av dessa fåglar på plywood. Blev ett helt okey resultat, men jag skulle vilja testa på andra material och med andra färger. Får se vad det leder till i framtiden!

share